A B2-vitamin (Riboflavin) A B-vitaminok családjába tartozó vízben oldódó vitamin, mely nevét a sárga színéről (flavus) kapta, számos anyagcsere-folyamathoz nélkülözhetetlen. Részt vesz a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok energiává alakításában.
A B2-vitaminfontos résztvevője a szervezetben végbemenő anyagcsere-folyamatoknak, ezáltal szerepe van a szervezet energia termelésében.
Fontos szerepet játszik a pajzsmirigy hormontermelésében, mely által részt vesz az anyagcsere szabályozásában.
Támogatja az immunrendszer működését is. Fokozza az antioxidáns tevékenységet. A B6-vitamin és a niacin aktivitásának támogatása révén jelentős szerepe van az immunrendszer működésében. A vassal együtt pedig részt vesz az oxigénszállító vörösvérsejtek működésében is.
Szerepe van a koenzim-Q10 (ubikinon) oxidációsredukciós átalakulásának folyamatában ez a koenzim a szervezet működésének energiafelhalmozását fokozza, illetve antioxidáns tulajdonsága van.
A riboflavin egy fontos enzim-kofaktor az egészséges szénhidrát, fehérje és zsír anyagcserében. Szükséges emellett a glutation regenerálásához, mely szervezetünk egyik fő antioxidánsa, a méregtelenítő és védekező rendszerünk fontos szabályozója.
Elengedhetetlenül fontos a szövetek épségének fenntartásában és a sérülések gyógyításában. Műtéti sebek, égési sérülések vagy egyéb sérülések után a szervezetnek nagy mennyiségben van rá szüksége. Jó hatással van különböző bőrelváltozásokra is, pl,: rosacea, bőrpír, stb.
A riboflavin igen hatásosnak bizonyul a migrénes rohamok gyakoriságának és intenzitásának csökkentésében.
Más B-vitaminokkal, többek közt a B6-vitaminnal és a niacinnal kombinálva számos idegrendszeri és egyéb betegség kezelésében is szerepet játszhat.
Ezen felül a B2-vitamin hozzájárul a szem egészségének fenntartásában. Az antioxidáns tevékenység fokozása révén hozzájárul a szemlencse egészségének fenntartásához. Nagy jelentősége van tehát az idősebbek látóképességének megőrzésében és a szürkehályok kialakulásának megelőzésében.
A B2-vitamin nagyobb mennyiségben a zöld leveles zöldségekben, búzacsírában, májban, tejtermékekben, tojásban, sajtokban és halakban fordul elő, de gabonaőrleményeket is dúsítanak vele.
A B2-vitamin hiánytünetei többek között lehetnek: fényérzékenység, könnyezés, szemégés, száj-, nyelv-, ajak- „égés” észlelése, szájzug berepedezés, a nyelv duzzadt bíborszínű elszíneződése, szemgyulladás.